Auw, verbrand!

Het is eindelijk zover: het is weer zomer! Dat maakt mij en iedereen om mij heen vrolijk.

Voor de Nederlanders is het de hoogste tijd om vitamine D in ons lichaam op te nemen. Nederlandse jongeren kunnen zich minder goed concentreren op school, zodra de zon door de ramen het lokaal binnen schijnt. Fietsen naar werk is weer een genietmomentje. Maar het liefst willen we allemaal (tenminste, de meeste van ons) buiten genieten van het mooie weer.

Dit is te zien, de terrasjes zijn helemaal vol, net als de strandtenten. Het strand is bezaaid met Nederlanders en Duitsers. In de tuin ruikt het naar barbecue en zijn de buren gezellig aan het kletsen. De vakantie nadert en iedereen stelt zich letterlijk bloot aan de zon. Hierdoor komt het snel voor (door gebrek aan zon de rest van het jaar) dat we verbranden.

Natuurlijk moet je je goed insmeren, maar er zijn veel momenten waarop dit wordt vergeten. En soms heb je geen zonnebrand bij je, ook heel frustrerend. Daarom is het altijd handig om een vestje of een shirt mee te nemen, om je schouders en rug te bedekken. Ook petjes en hoedjes zijn een must, want je gezicht wil je natuurlijk niet verbranden. Zelfs onder een parasol is het nog steeds nodig om je in te smeren. Blijf tussen 11.00 en 15.00 uur zo veel mogelijk uit de zon en denk er aan dat een koude wind verraderlijk is.

Als je de zonnebrand en beschermende kleding toch bent vergeten, zou het kunnen dat je verbrand. Dit kan veel pijn en daarom kun je hiertegen een pijnstiller slikken. Neem ook geen hete douche, maar een lauwe douche. Een lauw bad kan ook. Was jezelf niet met zeep, want dan zal je huid nog meer irriteren. En na het douchen kun je ook beter je huid, waar het verbrand is, op laten drogen, in plaats van drogen met een handdoek.

Als je huid heel erg jeukt, kun je verkoelende zalf op de verbranden plekken smeren. Creme met Aloë vera werkt in dit geval erg goed. Daarnaast raad ik aan om veel water te drinken. Een verbranding droogt je huid uit. Het drinken van water compenseert dit. Er zijn verder nog een paar bijzondere methodes om met verbrande huid om te gaan, zoals het gebruiken van de sap van een tomaat, azijn, theezakjes, gepureerde abrikozen, maar natuurlijk ook after-sun. Wees hier voorzichtig mee en lees van te voren goed hoe je deze natuurlijke producten moet gebruiken, anders ben je straks nog verder van huis.

Dus neem die vitamine D, die we zo hebben gemist, in je op en geniet ervan. Kijk uit rond twaalven en smeer je goed in. Fijne vakantie allemaal!