Basisscholen doen te weinig met klimaatverandering

Er is steeds meer te doen om het milieu. Steeds meer mensen hebben er een mening over en steeds meer zijn zich ervan bewust dat er wat moet veranderen. Ze zetten ook daadwerkelijk de stap om zelf iets te gaan veranderen. Ook in Den Haag (2de kamer) gaat het hier steeds vaker over. De aandacht hiervoor groeit dus, maar op jongere leeftijd krijg je hier weinig van mee. Op de basis- en middelbare school is hier in mijn optiek niet genoeg aandacht voor en daarom geef ik bijles over het milieu.

Ik geef dus al ruim 2 jaar bijles in Den Haag, om kinderen ervan bewust te maken dat de manier hoe er nu met de wereld omgegaan wordt, niet de juiste manier is. Op jonge leeftijd heb ik hier zelf weinig over meegekregen. Later heb ik er veel over meegekregen en kwam ik erachter dat ik heel veel, de basis, heel weinig van wist. Door de bijlessen te geven worden studenten zich er op jongere leeftijd van bewust en zie je echt gedragsverandering. De verandering in het gedrag is ook nodig, want kinderen van een jaar of 13, 14 die zich hier niet van bewust zijn, gooien allemaal wel eens een keertje afval op de grond of spugen kauwgom uit in de natuur.

Wanneer kinderen zich meer bewust zijn van het milieu, zien ze de gevolgen hiervan meer in. Ze weten wel dat het niet goed is, maar wanneer ze puberen doen ze dat soort dingetjes wel. Ze denken dat zoiets kleins toch geen effect heeft. Uiteindelijk helpen alle kleine dingetjes mee en ik merk dat ze dit niet meer doen wanneer ze zien welke kant het met de aarde op gaat.

Verder zijn er naast het afval veel meer dingen die gespreksstof opleveren over het milieu, zoals bijvoorbeeld de verlaagde maximumsnelheid op de snelweg en het vliegen. Lelystad Airport wil bijvoorbeeld de deuren wil openen voor commerciële vluchten. Ook dit zijn allemaal actualiteiten die gevolgen hebben voor het milieu.

Ik hoop dat er meer mensen hun kennis gaan delen, om op deze manier zo veel mogelijk mensen bewust te maken van hoe we met de wereld om moeten gaan. Ik ben er van overtuigd dat uiteindelijk alle kleine dingetjes ook helpen.