Bescherm jezelf tegen de zon

Een groot deel van ons volk is dol op de zon. Helaas schijnt de zon in Nederland niet al te vaak, dus wanneer de zon schijnt proberen we hier volop van te genieten. Misschien wel een beetje te veel.

Het gevolg van te veel in de zon zitten is dat je kunt verbranden. Hoe lang het duurt totdat je verbrand verschilt bij iedereen. Het ligt maar net aan je huidtype en aan hoe goed je jezelf tegen de zon beschermd. Als je eenmaal verbrand bent is ’t het beste als je de verbrande huid goed verzorgt. Het beste kun je na het zonnen een lauwe douche of een lauw bad nemen. Ook kun je het beste tijdens het douchen/baden geen zeep of douchegel gebruiken. Dit is nog een tikkeltje te aggresief voor de kwetsbare huid. Ook met afdrogen is het goed om je huid zo voorzichtig mogelijk te behandelen. Doe die door jezelf droog te deppen met een zachte handdoek.
Als je echt extreem bent verbrand kun je het beste een bezoekje brengen aan de huisarts en de verbrande plek(ken) goed afdekken.

Je huid moet je goed beschermen. Dit kun je doen door extreme maatregelen te nemen, zoals van tien uur ’s ochtends tot vier uur ’s middags uit de zon te blijven en dit zelfs blijven doen wanneer het bewolkt is, want juist dan is het weer extra verraderlijk. Wanneer het bewolkt is verbrand je voor je gevoel niet, omdat je huid minder snel opwarmt, maar toch neem je UV-stralingen op. Verder is het goed om zoveel mogelijk in de schaduw te blijven. En als je toch in  de middag op het strand gaat liggen, een parasol te huren/mee te nemen. Het is ook aan te raden om je gezicht en nek zo goed mogelijk te beschermen door een hoed of pet te dragen. Het is ook slim om op het warmste moment van de dag een t-shirt te dragen. En natuurlijk is zonnebrandcrème opsmeren het minste wat je kunt doen voor je huid.

Het is misschien nog onnodig om te zeggen, maar ik doe het toch. Het lijkt de laatste tijd wel een obsessie voor mensen om er zo goed mogelijk uit te zien. Hierbij hoort een ook mooi bruin huidje. Veel te veel mensen gaan (regelmatig) naar de zonnebank om daar hun tintje bij te werken. Dit is echt verschrikkelijk slecht voor de huid en in het ergste geval kun je door een overdosis aan UV-stralingen huidkanker krijgen. De stralen dringen dan diep door in de huid, waardoor de cellen worden beschadigd. Dus probeer jezelf hiertegen te beschermen.

De zon is heerlijk, een verbrand huidje niet. Bescherm jezelf.