Duurzaam leven in een studentenhuis

Tekst: Nick Keijzer

Enkele jaren heb ik het met argusogen aangekeken, de wijze waarop mijn huisgenoten met water, plastic flessen en etensresten omgingen. Studenten staan niet bepaald bekend om hun hygiëne en milieubewustzijn. Het is de gemakzucht die het te allen tijde wint. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk!

Toch heb ik geprobeerd veranderingen door te voeren en iedereen attent te maken op wat hij of zij zelf kan doen om duurzamer te leven. Zonder belerend te zijn, heb ik getracht een aantal mogelijkheden aan te dragen. Zo hebben we met z’n allen een begin gemaakt om duurzaam te leven in een studentenhuis.

 

Mijn ideeën voor het studentenhuis waren de volgende:

Een emmer onder de douche

Wanneer je een grote emmer onder de douche plaatst, wordt het water tijdens het douchen opgevangen. Je zal zien dat er tijdens het douchen heel veel water wordt opgevangen. Vaak zet je de douche aan en wacht je even tot het water op de juiste temperatuur is. Dit water komt dan allemaal in de emmer terecht. Het opgevangen water kan je weer opnieuw gebruiken om bijvoorbeeld je toilet mee door te spoelen.

 

Verwarming uit als de zomer begint

We maakten er zelfs een feestje van. De verwarming ging uit op het moment dat de zomer weer begon (21 juni). Zo zal je besparen op je energierekening. Mocht je het nu toch onverhoopt een keer koud hebben in de avond, kan je ook een vuurtje maken in een vuurkorf. Dit is knus en gezellig!

 

Kaarsavond

Twee keer per jaar hadden we een zogenaamde kaarsavond. Er ging geen licht aan in het studentenhuis, maar er werden kaarsen ontstoken. Dit was ontzettend sfeervol en nuttig tegelijkertijd. Bovendien voelt het licht ook veel prettiger aan dan het licht die uit de lampen van tegenwoordig knalt. Met name tl-licht kan erg afleiden.

 

Douche playlist

Ik heb een speciale douche-playlist gemaakt. Dit zijn een aantal nummer waar je naar kan luisteren als je doucht, maar daarna mag je de douche uitzetten. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen een half uur onder de douche staat. Het is een speelse wijze om aan te sturen op een kortere doucheperiode. De lijst die ik heb samengesteld bestaat uit de volgende nummers:

Otis Redding – Sitting on the dock of the bay : 2.46 min

Queen – Don’t stop me now : 3.31 min

UB 40 – Kingston Town – 3.43 min

Zo douchen we nooit langer dan 10 minuten en gaat direct de douche uit wanneer de playlist ten einde is.! Effectief en toch leuk.

 

Afval scheiden

Dit is inmiddels wel bijna een klassieker, maar ik heb gezorgd dat er verschillende afvalbakken kwamen. Plastic bij plastic, groenten en fruit bij elkaar, en overig afval ook weer apart. Enfin, je kent het allemaal wel.

Dit zijn een paar handige trucs en tips die je kan gebruiken wanneer je samenwoont met een aantal mensen die minder bewust zijn van duurzaam leven. Houd het wel gezellig en pak het op een leuke manier aan.