Een apart plekje voor de tenen

Sporten is goed voor je. Je conditie op peil houden is goed voor je hart. Veel doen met je lichaam maakt je mooi en door veel te bewegen zal je weerstand verbeteren.
Hardlopen is een sport dat bijna iedereen kan. De ene houdt het alleen een stuk langer vol dan de de andere, maar dat maakt helemaal niets uit.

Voordat je gaat hardlopen is het aan te raden goede kleding te hebben. Dus kleding waar je makkelijk in kunt bewegen. Een lange joggingsbroek en een t-shirt met vest geven een goede bescherming. Voor de gevorderden is een strakke broek met een strak shirt aan te raden. Je beweegt hierin makkelijker en sneller, je brengt minder gewicht mee, en het is veel minder warm. Eigenlijk is het als een tweede huid. Om de voeten zitten vaak goede hardloopschoenen, maar hier hebben ze iets nieuws voor verzonnen: een tweede huid voor de voeten.

Misschien heb je ze al gezien en dacht je: ‘Wat heeft die nou voor schoenen aan?’ of: ‘Loopt hij op sokken?’ Ze zien er dan ook een beetje raar uit, maar blijken heel erg efficiënt te zijn. De ‘minimalist shoes’. De schoenen gaan apart om elke teen heen, hierdoor kun je je tenen optimaal bewegen, terwijl zel in een goed beschermde schoen zitten. In Nederland zijn er nog veel van deze schoenen te koop, maar dat zal niet heel lang meer duren. De hardloopschoenen zijn al te koop bij ‘Vibram Fivefingers’ en bij Fila onder de naam ‘Skeletoes’. Ook Adidas heeft dit soort schoenen uitgebracht de ‘Adidas Adipure Trainer’. Deze schoenen van Adidas zijn niet speciaal gericht op hardlopen, maar op allerlei soorten trainingen, ook in de sportschool.

Met deze ‘minimalist shoes’ gebruik je jouw voeten opeens op een hele andere, natuurlijke manier. Je gebruikt een groter oppervlakte van je voeten. Hierdoor krijg je een betere spieropbouw in de voeten en loop je veel minder voetblessures op. Je voelt beter op welke ondergrond je loopt. Dat is prettig, omdat je makkelijk het verschil voelt tussen plekken waar je meer en waar je minder grip hebt.

De ‘teenschoenen’ zien er een beetje gek uit, maar ondertussen zijn ze erg goed voor je voeten en ze zitten heerlijk tijdens het hardlopen. Zorg goed voor je voeten, gebruik je voeten op de juiste manier.