Elk jaar weer: bosbranden

Elk jaar zijn de bosbranden wel weer het gesprek van de dag. We zouden van alles willen doen om het voorkomen, maar elk jaar is het weer zover. Nu is Spanje weer aan de beurt. Dit, terwijl de zomer eigenlijk pas net is begonnen. Hoe krijgen we het weer voor elkaar?

We kunnen helaas zo weinig aan bosbranden doen. Het beste wat we kunnen doen, is zorgen dat de brand zo snel mogelijk aan de grond gelijk wordt gemaakt. Op vakantie in Frankrijk heb ik regelmatig blushelikopters zien vliegen, ten gevolge van een bosbrand.

Bosbranden worden vaak veroorzaakt door brandende sigaretten of door barbecues. Bij een ‘opgeruimd’ bos verspreid een brand zich niet snel. Dit komt omdat de brand zich dan alleen maar kan verplaatsen via de boomtoppen. Wanneer een bos niet is opgeruimd, verspreid een brandje zich al veel sneller. Dit komt vaak voor bij bos waar de bodem is begroeid of als er overal kreupelhout ligt. Kreupelhout wordt doorgaans opgeruimd door grazende ezels. Om de bossen zo veel mogelijk opgeruimd te houden zijn er op sommige stukken akkers aangelegd. Hierdoor zou een brand zich ook veel minder snel moeten kunnen verspreiden.

Door de grote bosbrand in Spanje zijn we ons weer even bewust van hoeveel schade de vuurzee aanbrengt. We proberen van alles om ze zo snel mogelijk te dempen. Elk jaar vallen er wel weer slachtoffers. Ik hoop dat iedereen zich hier bewust van is en dat iedereen er rekening mee houdt dat een bos snel in brand kan staan.