Fabeltjes rondom de huid

 

De schoonheidsindustrie verdient miljoenen aan de onzekerheden van de doorsnee mens. Vooral vrouwen geven kapitalen uit aan hun inzakkende huid, de opkomende rimpeltjes, die zwarte kringen onder hun ogen en woestijnachtige poriën. Maar wat schieten we er nou eigenlijk mee op? En hebben we wel enig idee wat we kopen en op onze huid smeren? Wat voor mythes worden ons voorgehouden?

 

Mensen met een droge huid zijn geneigd crèmes te smeren die de huid vettiger maken, terwijl mensen met een vettige huid juist een drogere huid willen hebben. Daarom smeren veel mensen tonic op hun huid: het meest verkochte middel om de huid minder vettig te maken. Tonic droogt je huid echter teveel uit: iets dat letterlijk het vocht uit je poriën zuigt, kan nooit goed zijn. Tonic bevat namelijk alcohol. Er wordt bijvoorbeeld ook door dermatologen afgeraden om tonic te gebruiken.

Als je erover nadenkt is het heel vreemd. Het tegenovergestelde van een droge huid betekent een natte huid. Het wordt echter een vette huid genoemd. Een “vette” huid wekt het idee op dat er iets mis is, wat niet het geval is. Hierdoor ga je schoonheidsproducten kopen die je helemaal niet nodig hebt. Een vette huid houdt van nature water vast en dit is juist heel goed: een droge huid heeft hier moeite mee, maar dat is simpel te verhelpen met Vaseline. Dure vochtinbrengende crèmes zijn hier helemaal niet voor nodig.

 

Daarnaast is er nog de mythe dat het goed is voor je huid om zoveel mogelijk water te drinken. Dit is echter klinkklare onzin. Natuurlijk is water altijd goed voor je, maar als je liters drinkt omdat je met het idee rondloopt dat je huid ervan opknapt, heb je het bij het verkeerde eind. De huid bestaat namelijk uit drie lagen: de onderste laag is een bindlaag die logischerwijs niet te zien is, hier zitten de haarzakjes en de vaten. De laag daarna is een laag van levende cellen. De laag die we kunnen zien is de opperhuid, deze is echter dood. Water doet niets voor je opperhuid omdat het geen water meer kan opnemen van binnenuit.

 

Als laatste valt er te melden dat “wallen” onder de ogen niet per se gebrek aan slaap hoeft te betekenen. Schaduw rondom de ogen ontstaat omdat vermoeide oogleden de neiging hebben om lichtelijk te verschuiven – indirect zorgen ze dus wél voor de illusie dat wallen door slaapgebrek komen. Dit is echter ook niet altijd het geval: sommige mensen zijn geboren met veel pigment rondom de ogen, dit kan erger worden naarmate ze ouder worden of door blootstelling aan de zon (pas hier natuurlijk sowieso altijd mee op). Andere mensen zijn geboren met bloedvaten die dicht aan het oppervlak van de huid liggen en hierdoor duidelijker zichtbaar zijn, dit zorgt ook voor de zogenaamde wallen. Mensen die erg ziek zijn krijgen vaak ook last van donkere kringen omdat het vet rond de oogbal verdwijnt en dit weer een schaduw werpt. Donkere kringen zijn ook geen gebrek aan vitaminen of een allergie.