Genetische factor mogelijk oorzaak dood kakapo

De dood van een jonge mannelijke Kakapo van vorige week, de vijfde sinds september,  kan gelinkt worden aan zwakke genetica. De Kakapo Recovery Team werd verzocht te overwegen een andere vogelsoort Basil, een Anchor Island vogel, uit het broedprogramma halen.

Rooster, geboren in 2008, werd na flinke gewichtverlies en verminderde eetlust overgevlogen van Whenua Hou/ Codfish Island naar de Auckland Zoo. Hier werd de papegaai-achtige vogel intens verzorgd. Rooster stierf de volgende dag. De post-mortem rapporten wijzen op een wijdverspreide schimmelinfectie aan. De infectie was verspreid door heel het lichaam inclusief de longen.

De Kakapo Recovery Team manager Deidre Vercoe Scott, liet weten dat het team de oorzaak van de  dood van de zeldzame vogel aan het onderzoeken is. Ook word er onderzocht of er een genetische factor meespeelt in de dood van de nog jonge Kakapo.

Van de zes jonge overleden Kakapos (rond de 1-9 jaar oud), waren er vier jonkies van Basil. Sinds september zijn er al drie Kakapos overleden.

“We weten ook dat, van alle dode embryo’s en uitgekomen kuikens van bekende vaderschap, 24% van de 33 werden verwekt zijn door Basil.”

Kakapo Recovery wetenschapper Dr. Ron Moorhouse, meent dat het hoogstwaarschijnlijk is dat Basil bij toeval de vader was van zo’n groot aantal dode jonkies, minder dan een op de honderd is. Dr. Bruce Robertson, een geneticus van Otago Universiteit zal de verwantschap van de nakomelingen van Basil met andere Kakapos bestuderen. Met als hoofddoel, onderzoek aan de variatie van het MHC DNA, dat is het genoom dat bij de immuun-response tegen ziekte verwekkende organismes betrokken is.

“Als we tot op de bodem onderzoeken kunnen we misschien vooraf mannelijke vogels identificeren die een slechte kwaliteit jonkies produceren. Niet achteraf.”

Hij zei ook dat het onvermijdelijk was dat sommige jonge Kakapos genetisch in het gedrang zullen komen, zijn wegens de zeer lage genetische variatie in de ouderlijke populatie.

“We zijn met behulp van kunstmatige inseminatie en DNA-analyse om het verlies in genetische diversiteit van de Kakapo populatie te minimaliseren en de genetische kwaliteit van de jonge  Kakapo te verbeteren.”