Help: Muggentijd!

Het is weer zover: de zomertijd komt eraan. Onze kleine gevleugelde vijanden gaan weer op rooftocht naar het lekkerste bloed – en wij zijn de arme zielen die eronder lijden. Onontkoombaar lijkt het wel: zodra de zonnestralen ons ielige landje raken en we rond beginnen te huppelen in korte broekjes en rokjes, zijn ze er, ze zitten te loeren vanaf hun hoge veilige plekje, zoemend rond onze hoofden, lachend vanaf onaantastbare wolkjes, op plekken waar ze ongenaakbaar zijn.

Ja ja, ik heb het over muggen.

Onze relatie met muggen is zacht gezegd slecht: veel mensen hebben het gevoel lek geprikt te worden terwijl anderen er met één simpel beetje (of zelfs helemaal geen) vanaf komen. Hoe komt het toch dat muggen altijd dezelfde hulpeloze slachtoffers lijken te kiezen?

 

Één op de vijf mensen is een doelwit voor deze kieskeurige bloedzuigers. De mannetjesmuggen zijn niet geïnteresseerd in ons sappige bloed, in tegenstelling tot de vrouwtjes. Zij hebben mensenbloed nodig om de eitjes te laten groeien. Maar uiteindelijk draait het allemaal om wat je uitstoot: elk persoon heeft ongeveer 1 triljoen bacteriën op de huid, dit veroorzaakt een persoonlijke lichaamsgeur – maar de meeste mensen hebben maar 10% van deze bacteriën gemeen. Dit maakt ons dus allemaal heel uniek en daarom zijn maar enkele van deze bacteriën aantrekkelijk voor muggen en dus ook maar een paar mensen in het speciaal.

 

Daarnaast speelt ook de CO2 een rol. Muggen zijn hier dol op – mensen die een grotere hoeveelheid CO2 uitstoten, zijn dus aantrekkelijker. Grotere mensen stoten meer CO2 uit dan kleinere, daarom worden volwassenen vaker geprikt dan kinderen. Daarnaast wordt ook beweging, warmte en zweet gedetecteerd: vanaf grote afstanden kunnen de muggen activiteit vastleggen, wat ze tot de bron hiervan aandrijft.

 

Je kan jezelf beschermen tegen deze kleine monstertjes met hun jeukende stempels, ook al zijn er maar 2 tactieken waarvan bewezen is dat ze werken:

1. Insectafwerend middel met DEET, dit werkt afstotend voor muggen

2. OTC Antihistaminica
Dus wees voorbereid, want voor je het weet, is het te laat. En niemand houdt van deze jeukende muggenbeultjes. Dus wees ze te slim af, die vervelende bloedzuigertjes.