Het jaar van de bij

Bijen zijn belangrijk. Ze zijn namelijk één van de belangrijkste schakels in de voedselketen. Toch gaat het anno 2012 steeds minder goed met de bijen.

Eén van de grote problemen voor de bijen is dat het aantal bloemen alsmaar afneemt. Dit betekent ook dat er steeds minder nectar is. Daardoor krijgen de bijen steeds minder gevarieerd voedsel naar binnen. Dit is nog niet eens het enige probleem. Bijen sterven door allerlei virussen en pesticiden. Dit heeft ontzettend veel gevolgen op de voedselproductie. Het is erg belangrijk dat bijen de bloemen blijven bestuiven.

Minder bijen zorgen voor een tekort aan honing, wijn, fruitteelt en akkerbouw. Het is daarom goed dat het jaar 2012 is uitgeroepen tot het jaar van de Bij. Er zijn allerlei acties begonnen om de bijensterfte tegen te gaan. Zo zijn er in Nederland meerdere bijenhotels bijgekomen. Deze kunnen overal worden neergezet, maar wel in de buurt van planten. Er zijn nog veel meer acties en jij kunt zelf ook meehelpen. Doe dit door in jouw tuin drachtplanten te planten en te zaaien en door geen giftige bestrijdingsmiddelen in de tuin te gebruiken! Bijen zijn onmisbaar.