Hooikoorts

Het kleine beetje groen dat we in Nederland hebben, moeten we omhelzen. Maar zelfs groen brengt problemen met zich mee. Rode ogen, snotteren, niezen, pijn in je keel. Pollen lijken onvermijdelijk te zijn als je last hebt van hooikoorts. Je kunt er helaas maar weinig tegen doen.

Pollen worden gevormd bij een meeldraad. Pollen (het stuifmeel) moet van de ene bloem op de stamper van een andere bloem terecht komen. Op deze manier wordt de plant bevrucht.
Bij de meeste planten zorgen de insecten voor het transport van het stuifmeel. Insecten transporteren de pollen van grassen weer niet. Dus grassen moeten er zelf voor zorgen dat pollen op de juiste plek terecht komen. Daarom gooien ze heel veel pollen in de lucht, waardoor de kans groter wordt dat de wind ze naar de goede plek waait.

Als je veel last heb van hooikoorts is het handig om naar het hooikoortsbericht te kijken, voor je het huis uit gaan. Dit zijn een soort weersvoorspellingen die speciaal voor hooikoortspatiënten zijn gemaakt.

Op het platteland zijn er veel meer groene gebieden, dus ook meer pollen. Als je op het platteland woont is het moeilijk om aan hooikoorts te ontsnappen. Plaats daarom horren voor de ramen en deuren, dit scheelt al een hele hoop!

Hooikoorts is onvermijdelijk. We moeten de natuur zijn gang laten gaan. Het jeukende gevoel zullen we nog eens missen in de winter…