Mens en dier

Wat ik nou echt één van de meest magische dingen vind op aarde, is de vriendschap tussen mens en dier. We nemen natuurlijk niet voor niets zelf dieren als honden en katten. En we zien steeds vaker op tv dat wilde dieren worden getemd. Maar wat mij toch elke keer raakt, is hoe zoiets dat zo onnatuurlijk lijkt, toch natuurlijk kan zijn.

Je ziet het steeds meer: mensen die tussen de wilde dieren leven alsof het niks is. Neem Kim Wolhuter, hij is de eerste man die zo dichtbij een cheetah kon leven. In het reservaat waar hij zijn documentaires opneemt, zie je dat hij gerespecteerd wordt door alle dieren. Hij slaapt niet alleen naast de cheeta’s, maar hij vecht ook met ze mee.

Ook Steve Irwin temde krokodillen en andere reptielen alsof het niks was. Elke keer als dat fout leek te gaan kwam hij er met een paar schammetjes van af. En Chito heeft het leven van een krokodil heeft gered en werd zijn beste vriend. Om nog niet te spreken over mijn grootste inspiratiebron: Kevin Richardson, the lion whisperer.

Deze leeuwenfluisteraar krijgt het op de één of andere manier altijd voor elkaar om wederzijds respect te creëren tussen mens en leeuw. Je merkt dat het, tussen het spelen met de leeuwen door, vooral gaat om timing en uitstraling. Hij zorgt ervoor dat een roofdier hem vertrouwd, door echt vertrouwen uit te stralen. Ik benijd zijn geduld hiervoor en de moed. Kevin Richardson leert je de waarde van dieren van dichtbij kennen. Maart daarbuiten, komt hij hard op voor de leeuwen in de strijd van de stroperij.

Ondanks alle natuurfilms en bijzondere documentaires die wij mogen zien, is het vaak moeilijk om ons te verplaatsen in dieren die helemaal in Afrika of andere continenten leven. Het is makkelijk om te vergeten dat veel dieren lijden door het Westen. Daarom is het belangrijk dat er mensen zijn zoals Kevin Richardson die opkomen voor de rechten van deze dieren.

De band tussen een wild dier en een mens zal voor mij altijd een mysterie blijven. Hoe ik benieuwd ik ook ben over dit fenomeen, ik zou het toch moeten hebben van de documentaires. Ik zal nooit een lion whisperer zijn, maar ik stel voor dat we allemaal wat van deze levensstijl opsteken.