Moet dit in de koelkast?

Mijn ouders hadden vroeger wel eens discussies met elkaar over wat er wel en niet in de koelkast moest. Ze waren het oneens over welke producten gekoeld moeten zijn. Toen ik op mezelf ging wonen besloot ik zelf eens uit te zoeken wat er nou precies wel en niet gekoeld moet worden.

Toen ik het internet afspeurde bleek dat uien en knoflook niet in de koelkast hoeven. Check, want dat deden mij ouders ook niet. Veel vriendinnen hadden dit wel en ik vond dit altijd al gek. Hetzelfde geld voor brood. Mijn tante in Amerika deed dit vaak in de koelkast, maar misschien is dit typisch Amerikaans.

Wat ik wel altijd onnodig gekoeld hield, zijn tomaten. Het gekoeld houden van tomaten kan tot gevolg hebben dat de smaak er een beetje afgaat en ze papperig worden. Vooral bij verse tomaten van de boer (of uit eigen tuin) kun je ze beter ergens in een hoekje in de keuken neerleggen. Ik leg ze wel altijd uit de zon. En soms leg ik ze toch maar in de koelkast als ik voorlopig niet van plan ben om ze te gebruiken.

Ook veel kruiden kun je beter uit de koelkast laten. Basilicum is een van deze anti-koelkast kruiden. Als je de kruiden toch langer wilt bewaren kun je ze drogen en ze in een potje bewaren. Omwikkel ze en hang ze op aan een droge plek die goed verlucht is.

Ook pepers worden vaak uit gemak in de koelkast gelegd. Ze verliezen hierdoor hun smaak. En fruit als appels, bessen en meloen kun je prima buiten de koelkast laten. Ik vind dit persoonlijk ook prettiger aan mijn tanden (vooral bij appels).

Dus eigenlijk zijn er best veel producten die zinloos in de koelkast worden gelegd. Mijn boodschap aan jou is, kijk voortaan of dit product echt de koelkast in moet. Vaak heeft de temperatuur invloed op de smaak en dat is aan jou om te testen. Als je maar niet experimenteert met voedsel als filet american, raad ik aan om op internet eerst te checken welke van jou boodschappen nou echt de koelkast in moeten. Vooral bij verse producten is het heel handig om te weten.

Veel succes en eet smakelijk!