Opnieuw gebruiken van plastic flesjes is slecht

Steeds vaker wordt er gezegd dat plastic flesjes niet opnieuw moeten worden gevuld met water, omdat dit slecht is voor je gezondheid. Hoe zit dit nou? Want het hervullen van waterflesjes was toch juist zo goed voor de natuur? Ik denk: meer hervullen = minder afval. Maar ik hecht ook veel waarde aan mijn gezondheid. We gaan uitzoeken hoe het zit.

Uit onderzoek van het Global Healing Centre blijkt dat het hervullen van plastic flessen slecht kan zijn. Dit blijkt uit testen, waarbij bijgevulde flessen gevaarlijk hoge niveaus van bacteriën bevatten. De bacteriën bevinden zich in dop en in de hals van de fles, maar ook in de fles zelf. Deze plastic flessen zijn in principe gemaakt om weg te gooien en te recyclen. Deze flessen ontwikkelen na een tijdje microscopische scheurtjes, waar bacteriën in kunnen ontstaan. Dit verontreinigd de inhoud van de fles. Door de fles regelmatig te wassen kunnen de bacteriën verdwijnen of gereduceerd worden tot een veilig niveau. Helaas kan het niveau van giftige stoffen uit het plastic verhogen als de fles wordt gewassen.

Naast de bacteriën, kan het hervullen van flesjes zorgen voor chemicaliën uit kunststof die uitspoelen in het water. De meest voorkomende stof is Bisfenoal A (BPA). BPA verstoort het endocriene systeem van het lichaam. Dit wordt verspreid in water, door kunstof gemaakt van polycarbonaat (PC) op de bodem van de fles. De U.S. Food and Drug Administration (FDA) heeft niet bepaald hoeveel BPA veilig is om te consumeren en hoeveel BPA in het water wordt losgelaten in de flessen. Het wassen van flessen met afwasmiddel of ze steriliseren met kokend water of bleekmiddel kan ervoor zorgen dat het plastic sneller wordt gedegradeerd. Dit kan het BPA in het water potentieel verhogen.

Het weggooien van flesjes na kort gebruik, is slecht voor het milieu. In principe is het extra wassen van deze flesjes, waarbij je gebruik maakt van wasmiddelen en heet water, ook slecht voor het mlieu. Er is geen perfecte oplossing. Daarom raad ik aan om op lange termijn gebruik te maken van een andere materialen dan wegwerp plastic.