Schillen eten is gezond

Vitamine C, het klinkt een beetje vaag. Vitamine C heb je nodig voor je weerstand. Ook is het goed voor de botten, voor de tanden, de bloedvaten en voor de huid. Dit zijn de voornaamste delen van je lichaam waar vitamine C een positief effect op heeft. Verder zou het vermoeidheid tegengaan en nog een paar andere kwalen. Zoals het grootste deel van onze bevolking weet, zit vitamine C in groente en fruit, maar ook in aardappelen.

Het probleem is dat een aantal fabrikanten vitamine C maken uit genetisch gemanipuleerde maïs. Dit klinkt niet gezond en al helemaal niet ecologisch. De oplossing hiervoor is: zelf vitamine C maken! Het kan gewoon en het is niet eens moeilijk.

De eerste stap is organisch fruit kopen. Een citroen of sinaasappel is aan te raden. Wanneer je het fruit hebt opgegeten (zo krijg je natuurlijk ook meteen vitamine C binnen) bewaar je voor de verandering de schillen. Snijd de schillen in dunne reepjes. Wanneer je dit hebt gedaan kun je de schillen gewoon een paar dagen op een bordje laten staan. De schillen hoeven niet de koelkast in, maar kunnen op kamertemperatuur drogen. Het is de bedoeling dat de schillen knapperig worden. Nu zijn er twee dingen die je kunt doen met de schillen. Je zou ze in kleine stukjes kunnen breken en er theesmaakjes van maken. Alleen door het hete water breken de enzymen af en krijg je uiteindelijk heel weinig vitamine C binnen. Wat ook een (hele gezonde) mogelijkheid is, is de schillen in de koffiemolen plaatsen en ze tot een poeder vermalen. Hierdoor worden er geen enzymen afgebroken, want er vind geen chemische reactie plaats. De poeder kun je gebruiken in allerlei producten. Zoals in jus d’orange of in een vers gemixte smoothie.

De schillen bevatten een flinke dosis vitamine C en dit is, om er even op terug te komen, goed voor de weerstand en voor de gezondheid. Schillen eten is gezond!