Tafelzout versus zeezout

Er is een eeuwigdurende strijd gaande over de hoeveelheid zout die ons voedsel moet, of eigenlijk mag, bevatten. Dan heb je ook nog de keus tussen gewoon zout; tafelzout, en zeezout. Mensen zijn gewend aan wat ze vaker kopen en houden zich dan vast aan dit patroon. Maar wat is het verschil tussen zeezout en tafelzout nou eigenlijk? Is er nou werkelijk wel een verschil of betalen we voor het een alleen meer dan voor het ander?

Het grootste verschil tussen zeezout en tafelzout is textuur. Zeezout is een stuk grover waardoor tafelzout makkelijker te doseren is.

Daarnaast wordt simpel tafelzout gewonnen uit ondergrondse zoutbedden en vervolgens verfijnd. Zeezout daarentegen ontstaat uit de evaporatie van zeewater en bevat kleine hoeveelheden van mineralen zoals kalium, calcium en magnesium. Tafelzout is van deze mineralen ontdaan tijdens het verfijningsproces.

Tafelzout bevat dan weer jodium, een belangrijk element binnen de menselijke voeding. Beiden soorten zout bevatten natrium, wat ze weer op gelijke hoogte zet qua mineralen.

De smaak is ook een groot verschil. Als je een knapperige bite en extra smaak wilt aan je eten, gebruik je zeezout. Dit geeft net dat beetje pit dat je nodig hebt. Voor het avondeten wordt french sea salt aanbevolen of himalayan sea salt. De “fleur de sel” is heerlijk voor bij een lekker eitje, gekookte groenten en vis. Flaky salts is goed bij zomerse salades.
Het eindresultaat is eigenlijk zeer neutraal. Het ligt er maar net aan waar je zelf de voorkeur aan geeft, want qua ingrediënten zitten de twee bijna op dezelfde lijn. Het zijn zulke betekenisloze verschillen dat het voor onze gezondheid uiteindelijk niets uitmaakt. Als je het ene tegen het andere afweegt is er weinig doorslaggevend nieuws.