Vasten is beter dan we dachten

 

De Ramadan is ons allen waarschijnlijk wel bekend: moslims vasten de hele dag om ‘s nachts een feestmaal te hebben. Dat betekent dat ze niet eten en niet drinken – dit kan onmogelijk goed voor je zijn, denken de meesten dan. Maar het tegendeel is bewezen. Nieuwe onderzoeken tonen aan dat periodiek vasten je lichaam kan beschermen tegen hart- en vaatziekten, “slecht cholesterol” kan elimineren en het gewicht kan verminderen.

 

De studie, waarvan de resultaten waren gepresenteerd in het American Diabetes Association Scientific Sessions in 2014 eerder in juni, komt voort uit de voorbereiding van de moslims voor de Ramadan.

Volgens de studie gaat na 10 tot 12 uur vasten het lichaam automatisch in een zelf-beschermende modus, waarbij het begint met het doorzoeken van andere energiebronnen binnen het lichaam om zichzelf te ondersteunen. Dit systeem kan op de lange termijn helpen bij het bestrijden van onder andere diabetes (en meer).

Na langere tijd van vasten en het betreden van deze fase van het lichaam, wordt LDL, ook wel bekend als “slecht cholesterol” uit de cellen van het lichaam onttrokken – het is niet duidelijk hoe het wordt opgebruikt, maar de hoeveelheden worden zeker weten verkleind.

Eerdere studies hebben obesitas patiënten onderzocht en hebben zich gefocust op het gewichtsverlies dat voortkwam uit vasten. De participanten van dit onderzoek, dat zich vooral richtte op diabetes, verloren ook veel gewicht. Om precies te zijn ongeveer 1,5 kilo in zes weken.

 

De onderzoeken lopen nog door om met meer specificaties te komen,maar het is duidelijk dat vasten niet zo slecht is als de meeste mensen dachten. Het is moeilijk vol te houden en voor beginners lijkt het onmogelijk, maar het heeft naast een religieuze waarde op het gebied van gezondheid ook nog eens nut.