Vervuiling tegengaan

Er is veel vervuiling op de wereld. Ook in Nederland komt dit voor en we hebben hier last van. Eén van de meest onderschatte gevolgen van vervuiling is dat dit het risico op herhaalde hartaanvallen met 40 procent verhoogt.

We zijn ons misschien wel bewust van vervuiling, maar soms lijken de effecten heel ver weg te zijn. Vervuiling heeft wel degelijk effect op het menselijk lichaam, alleen we merken het nauwelijks. Onze luchtwegen kunnen door slechte gassen geïnfecteerd raken en de kans op longkanker en hart-en vaatziekten word sterk vergroot. Vervuiling kan een ziekte ook verergeren. Dit zijn allemaal hele nare gevolgen, die we toch gezamenlijk zouden moeten voorkomen.

Vervuiling wordt veroorzaakt door teveel uitstoot van gassen. De wind transporteert veel van deze gassen. Hierdoor ontkomt zowel niets of niemand aan deze hieraan. Dit heeft enorme gevolgen op planten en dieren, maar ook op water. Want vervuild drinkwater is een grote verspreider van ziektes.

Wat kan één persoon nou doen tegen vervuiling? De grap is, dat jij niet de enige bent die dit denkt. Het blijkt juist dat steeds meer mensen en bedrijven bewuster omgaan met het milieu.
Als je echt niet weet wat jij kan betekenen voor het milieu zijn hier een aantal om mee te beginnen:
– Gooi je afval niet zomaar op straat, maar houdt het bij. In Nederland staan er niet voor niets zoveel afvalbakken.
– Gooi chemisch afval, zoals batterijen niet zomaar in de prullenbak. Er staan op een aantal plaatsen als scholen en bedrijven vaak speciale batterijenbakken. Ander klein chemisch afval kun je inleveren bij de gemeentedepot en vaak ook bij de winkel waar u het heeft gekocht.
– Gebruik producten met biologisch afbreekbare verpakkingen.
– Scheidt uw afval.

Als u alleen al hiervan een routine maakt, zal u een steentje bijdragen aan het tegengaan van vervuiling. Groen leven is tenslotte streven naar een gezond leven.