Vuurwerk slecht voor gezondheid en milieu

Met oudejaarsdag barsten de knallen los. Het zorgt voor een feestelijk en leuk begin van het nieuwe jaar en voor veel mensen gaan vuurwerk en de jaarwisseling hand in hand. Maar deze traditie zorgt niet alleen voor een feestelijke stemming, maar ook voor negatieve gevolgen: vervuiling en schade voor de gezondheid.

 

Bij het afsteken van vuurwerk komt bij de ontploffing fijnstof vrij waarop zware metalen mee kunnen liften.Vuurwerk zorgt naast luchtvervuiling ook voor bodem- en watervervuiling. De fijnstof die neerdaalt zakt in de bodem en kan de schadelijke zware metalen barium, antimoon en strontium bevatten. Het inademen van de fijnstof is schadelijk voor de gezondheid van mensen, en ook voor dieren.

 

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de schade voor het milieu en gezondheid te beperken:

  • Ga naar een vuurwerkshow in plaats van zelf vuurwerk af te steken. Of organiseer iets in je straat met alle buren, zodat je samen van het vuurwerk kunt genieten in plaats van individueel vuurwerk afsteken.
  • Zorg ervoor dat je alleen vuurwerk met het CE-logo afsteekt, zo ben je er zeker van dat de productie voldoet aan milieu- en veiligheidseisen.
  • Ruim vuurwerk afval snel op zodat de schadelijke stoffen voor het milieu beperkt blijven.
  • Blijf zoveel mogelijk binnen, vooral in de 2 uur na middernacht is de concentratie fijnstof veel hoger dan normaal.