Water besparen

Nederland is rijk aan water. Soms vergeten we dat we hier ook bewust mee om moeten gaan.
Wat nou echt verspilling is, is de wc spoelen met schoon drinkwater. Helaas valt hier vrij weinig aan te doen. Wat je wel kunt doen is een grijs water installatie aanleggen. Dit is een watervoorraad van regenwater waarmee je de wc kunt doorspoelen, de was kunt doen en de tuin kunt besproeien. Sommige huizen hebben deze installatie al. De prijs voor het aanleggen van een grijs water installatie is helaas redelijk hoog. Wat ook een goede oplossing is, is een vacuüm toilet aanschaffen. Deze gebruikt tijdens het spoelen het minimale aan water.

Een andere optie om water te besparen is om per dag maar één glas te gebruiken. Ik zet mijn lege glas vaak automatisch in de afwasmachine, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Eén glas per dag is goed te doen.

Wanneer je bij het voorbereiden van een maaltijd het eten schoonspoelt, kun je het water dat je hierbij gebruikt het beste opvangen in een bakje. Het blijkt dat water waarmee vlees schoon wordt gespoeld goed is voor de planten. Op deze manier kun je water een tweede bestemming geven.

Bij het wassen van servies kun je in plaats van alles in de afwasmachine zetten, het servies beter zelf afwassen. Je kunt hier voor jezelf een routine in zoeken. Zoals na het ontbijt de borden zelf afwassen en na het avondeten de borden in de afwasmachine zetten.

Dit zijn een paar dingen die jij kunt doen voor het milieu. Water besparen in Nederland  klinkt misschien gek, maar duurzaam is het zeker