Waarom een mobiel recyclen goed is voor het milieu

Elektronische apparaten zoals mobiele telefoons volgen elkaar razendsnel op door de snelle technologische ontwikkelingen. Ieder jaar worden er tientallen nieuwe modellen mobiele telefoons in Nederland op de markt gebracht. Nederlanders kiezen vaak voor een abonnement met een looptijd van twee jaar. Wat gebeurt er daarna met de mobiele telefoon? Het grootste deel van de mobiele telefoons eindigt dan in een kast. Zo heeft bijna iedereen een oude mobiel in huis liggen als reservetoestel of simpelweg omdat het niet meer gebruikt wordt.

 

Ongebruikte grondstoffen

De opslag van oude mobieltjes bij mensen thuis zorgt ervoor dat het grootste deel van de grondstoffen niet gebruikt worden. Deze grondstoffen zijn echter hard nodig voor de vervaardiging van nieuwe mobieltjes maar ook voor andere elektronische producten. Grote elektronische producten die in de weg staan worden al snel afgeleverd bij een centraal punt in een gemeente waar deze producten afgeleverd kunnen worden. Dit geldt echter niet voor mobiele telefoons die geen doel meer hebben. Door meer mobieltjes te recyclen kan hier wat aan gedaan worden. Door ongebruikte elektronische producten op te kopen wordt er weer wat mee gedaan. De materialen kunnen door recycling weer gebruikt worden voor de productie van nieuwe mobiele telefoons.

 

Recycling van grondstoffen

De grondstoffen die noodzakelijk zijn voor het maken van mobieltjes raken op. Om deze reden beginnen bedrijven zoals Apple zich steeds meer te richten op recycling van smartphones. Grondstoffen zoals palladium, koper en goud zijn niet voor altijd op te graven. Deze grondstoffen
kunnen opraken. Als de toename van mobiele toestellen op dezelfde snelheid doorgaat dan raken de voorraden snel op. Op de manier zoals het nu gaat kan dit niet langer aanhouden.

 

Voordeel voor het milieu

Het verkopen van een mobieltje is voordelig voor het milieu. Het recyclen van mobiele telefoons zorgt ervoor dat de negatieve invloed op het milieu verminderd wordt. Iedere mobiel die verkocht wordt aan een opkoper van telefoons is een last minder voor het milieu. Bruikbare onderdelen van mobieltjes worden eruit gehaald en hergebruikt in gereviseerde toestellen. Hier lees je
hoe het inleveren werkt. De mobiele telefoons die geen waarde meer hebben op de tweedehands markt worden gedemonteerd waarna de grondstoffen eruit gehaald worden met behulp van een uitgebreid recycling proces. Wat doe jij met je oude mobiele telefoon? Laat het ons weten.