Je lichaam ontgiften – het werkt echt

 

De aarde raakt overbevolkt en dus ook vervuild – dit is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar het heeft ook effect op ons op manieren waar we niet elke dag bij stilstaan. We zijn allemaal chemisch overbelast.

Laatst kwam ik een artikel tegen waarin mij verteld werd dat China beelden van zonsopkomsten uitzend omdat mensen teveel smog om zich heen zien. Het moet toch niet veel gekker worden? Dat we zoiets natuurlijks als een zonsopkomst moeten waarnemen op een televisie?

Het vreemde is nog wel dat we er allemaal iets aan kunnen doen. Als we meer lokale bedrijfjes steunen en meer nadenken over hoeveel we consumeren kunnen we vervolgens zelf wel bedenken hoeveel minder impact dat op de wereld heeft. Chemische overbelasting komt vaker voor dan we allemaal doorhebben. We zijn de eerste generatie die wordt blootgesteld aan zo’n enorme hoeveelheid door de mens gemaakte chemicaliën. Synthetische chemicaliën zijn overal – in de lucht die we inademen, het voedsel dat weten, ons drinkwater, de vloeren waarop we lopen, de muren van onze huizen, etc, etc. We roken, drinken alcohol, eten junkfood, er worden razendsnel medicijnen voorgeschreven bij elk kuchje en hoestje en we smeren onszelf in met enorme hoeveelheden aan smeerseltjes die synthetische toevoegingen bevatten. Onze lichamen gaan zich hieraan aanpassen maar kunnen dit eigenlijk slecht aan en geven ons signalen af die we (laten we eerlijk zijn) meestal negeren en met een pilletje wegduwen. Symptomen van chemische overbelasting zijn simpele verschijnselen die we allemaal weleens hebben zoals energietekort, stemmingswisselingen, concentratieproblemen, hoofdpijn, spier en gewrichtspijnen, ademhalingsproblemen, allergieën, hooikoorts, slapeloosheid, van die griepjes waar je nooit vanaf lijkt te komen en zelfs overgewicht. Dit kan allemaal voortvloeien uit een overdosis aan chemicaliën, al is dat niet het eerste waar je aan denkt.

Onze lichamen zitten verbazingwekkend in elkaar en niet iedereen heeft evenveel last van deze symptomen of van de overdosis op zich, we zijn vanbinnen, biologisch gezien, net zo verschillend van elkaar als van de buitenkant gezien. Elk van ons heeft het vermogen om chemicaliën op te bouwen en af te breken, maar als we dit teveel uitbuiten, hier teveel op vertrouwen en een te grote hoeveelheid aan chemicaliën binnenkrijgen beginnen onze systemen te falen en functioneren we niet meer.
Bijna elke cel in ons lichaam is in staat zichzelf te ontgiften. Dit is heel belangrijk wanneer je last heb van een overbelasting aan chemicaliën. Het maag-darmkanaal speelt een enorme rol als we het over ontgifting hebben en daarom is dit waar je vooral de focus op moet leggen tijdens het proces. De verkeerde organismen, zoals chemische toevoegingen in voedsel, pesticiden, conserverginsmiddelen kan de integriteit van deze ‘darmtrajecten’ in gevaar brengen. Het belangrijkste bij ontgiften is dus gezond eten: veel fruit en geen vettig voedsel. Daarnaast is regelmatig sporten ook goed ook al kan dat zwaar zijn voor je lichaam op het moment. Ontgiften is een goede aanrader, want je maakt in principe een frisse start en het is een boost voor je lichaam en je welzijn. Veel symptomen zullen binnen korte tijd verdwenen zijn, alleen maar dankzij het ontgiften. Chemicaliën hebben meer invloed op je lichaam dan je denkt.