Smelten van ijskappen leidt tot vulkaanuitbarstingen

Het is algemeen bekend dat de opwarming van de aarde één van de gevolgen van het versterkt broeikaseffect is. Door de opwarming van de aarde zal er een groot oppervlakte aan ijskappen smelten. Hierdoor zal de zeespiegel stijgen. In Nederland is er dan een grote kans dat de Rijn en de Maas zullen overstromen.

In IJsland zijn de gevolgen van het smelten van ijskappen erg nadelig. De grootste ijskap in dit land zal met een snelheid van 5 kubieke kilometer per jaar verdwijnen. Onderzoek heeft aangetoond dat als het ijs in IJsland verdwijnt, dit de druk op de rotsen zal verminderen. Het gevolg hiervan is dat dit de snelheid verhoogd waarmee het magma smelt. IJsland staat al bekend om explosieve vulkanen onder een laag ijs. Het zou een ramp zijn wanneer het ijs smelt en deze actieve vulkanen meer ruimte krijgen.

Eerder in IJsland is de Eyjafjallajökull-vulkaan uitgebarsten. Ook deze actieve vulkaan ligt onder het ijs. We hebben het in dit geval over een stratovulkaan, die bekend staat om zijn explosieve uitbarstingen. Hierbij kan een aswolk vrijkomen. Dit gebeurde ook bij de eruptie in IJsland, waardoor er een aantal vluchten in Europa moesten worden geannuleerd. Als de aarde zou opwarmen zouden dit soort gebeurtenissen veel vaker dan nu kunnen voorkomen.