Energie besparen

Thuis halen we veel energie uit elektriciteit. We gebruiken het stopcontact te pas en te onpas.
Verder halen we tijdens het koken veel energie uit het gas. De verwarming, de douche, de televisie, de computer. Dit zijn voorwerpen die we dagelijks gebruiken en waar we veel energie uit halen.

Energieverspilling gaat heel snel. Vaak doen we het per ongeluk. We laten het raam open terwijl de verwarming aan staat. De computer aan terwijl we helemaal niet thuis zijn. We vergeten het licht in de kamer uit te doen.

Om tijdens de koude winter de warmte in huis zo lang mogelijk vast te houden zijn er allerlei trucjes bedacht. Bij een raam koelt de warmte vaak al snel af. Daarom hebben de meeste huizen ramen van dubbel glas. Aan de buitenkant van de binnenste laag glas een dun laagje metaal aangebracht. Dit zorgt ervoor dat zonnestralen wel naar binnen kunnen, maar niet naar buiten. Sommige huizen hebben zelfs drievoudig glas. Verder zijn alle huizen goed geïsoleerd. Anders zouden we al heel snel in een koud huis terechtkomen.

Als je een aantal zonnepanelen op het dak van je huis plaatst, ontvang je heel veel elektriciteit. De zon schijnt op de panelen en de panelen zijn ontworpen om de warmte van de stralen om te zetten in energie. Dit goed voor het milieu en je bespaart ook nog eens veel geld aan de energierekening.

Er zijn allerlei manieren om zuinig om te gaan met energie. Het belangrijkste is dat je zelf let op hoe je kunt besparen op energie. Doe het licht uit. Zet geen airco aan, maar een raampje open. Wees bewust van wat je doet.