World Solar Challenge

De ‘World Solar Race’ is een race tussen allerlei auto’s die op zonne-energie rijden. In 2011 deden er 37 teams mee uit 21 verschillende landen. Ook Nederland doet mee met deze race. In de race wordt er van Noord-Australië naar Zuid-Australië gereden. Dit is zo’n 3000 km. De race wordt eens in de twee jaar gehouden.

Nederland heeft de World Solar Challenge vier keer achter elkaar gewonnen. De laatste twee races waren we als tweede geëindigd, terwijl Japan als eerste over de finish reed. Nederland zal in 2013 alles uit de kast te halen om de Japanners te verslaan. Het Nederlands ‘Nuon Solar Team’ bestaat uit 14 studenten van TU delft.

Tijdens de race moeten er vier nachtstops worden gemaakt. Om acht uur ‘s ochtend gaat de race weer verder en om vijf uur ‘s avonds moeten de auto’s langs de weg worden gezet. Het is de bedoeling dat heel het team langs de weg zal overnachten. Er rijdt daarom altijd een auto met kampeerspullen mee.

Het leuke aan de race is dat er veel inzicht nodig is om hem te winnen. Hoe snel de zonnewagen kan rijden hangt namelijk volledig af van de hoeveelheid zon. Bij een foute inschatting zou het zomaar kunnen dat je langs de weg komt te staan.

Tijdens de race houden de coureurs zich aan de verkeersregels van Australië. Ze moeten zich houden aan de maximale snelheid. De maximum snelheid op de meeste wegen is 110 tot 130 km/uur. Het streng verboden om op de andere kant van de weg te rijden. Dit zouden de coureurs kunnen doen om meer zonlicht te ontvangen.

Het team moet bestaan uit minimaal twee en maximaal vier coureurs. De coureur moet minimaal 80 kg wegen. Als dit niet zo is wordt krijgt de auto extra ballast ter compensatie.

Ik ben erg benieuwd naar de World Solar Challenge van 2013. Ik hoop dat iedereen zich er bewust van wordt dat er meerdere manieren zijn om rekening te houden met het milieu. Milieuvriendelijk racen zou nog eens heel populair kunnen worden onder de normale racesporten.